POMMES FRITES

Pommes frites [pomˈfrɪt], fransk potatis, är potatis som har skurits i stavar och därefter friterats. Namnet pommes frites kommer av franskans pommes de terre frites som ordagrant betyder "friterade jordäpplen", det vill säga friterad potatis.

Finns det något godare än ett helt perfekt friterat, lagom saltat pommes frites?
Ikväll blev det middag från den stora amerikanska hamburgerkedjan. Då jag kom direkt från en stärkande långpromenad så valde jag ståndaktigt en sallad (ok, jag erkänner, jag tog milkshake till). När maten kom så kollade jag min vana trogen igenom påsarna så att allt var med o där, högst upp, står en kartong med helt perfekt pommes, direkt från fritösen...Jag var bara tvungen att stoppa några i munnen...jag är i himlen...



Nu till det tråkiga med pommes frites: De flesta typer av färdigköpt pommes frites innehåller mycket fett, främst från vegetabiliska oljor. Fettinnehållet kan dock variera mycket beroende på stavarnas tjocklek och friteringsmetod. Den höga temperaturen skadar fettsyrorna och regelbundet intag av pommes frites kan således vara hälsovådligt.

//Sara

(Källa: Wikipedia)


Seriös nyhetstorka?

Men snälla rara!!! Är det ett sånt nyhetsvärde att Victoria vill föras till altaret av sin pappa att det måste stå på tidningarnas löpsedlar varje dag??
Det är väl klart som 17 att detta inte är ett bröllop som alla andra, men jag tycker ändå att vi måste komma ihåg att det handlar om två människor som älskar varandra och som efter i mitt tycke för många om o men äntligen ska få ta steget in i resten av sina liv!



//Sara

En kontrasternas helg

Lovade ju reportage från fredagens gala.
Solen sken från en klarblå himmel när gästerna gled nedför röda mattan till minglet med snittar och champaaaaanche. Det är lite häftigt o se alla sina kollegor som vanligtvis traskar runt i jeans och sneakers så uppklädda och fina. Vi fick en mycket trevlig kväll med god mat och som vanligt mycket skratt. Vissa av gästerna festade fram till gryningen medan jag kastade in handduken vid halv 2, åkte hem och nannade kudden för att med nyladdade, nåja halvladdade batterier, genomgå förvandlingen från galabrutta till fotbollsmorsa.


I lilla Nypan ordnas varje år en stor fotbollsturnering där man ställer upp med sin klass. Storebror var med förra året och tog sig till en hedrande tredjeplacering. Även i år gick laget segrande ur sin grupp. I semin mötte de, liksom förra året, de Oslagbara. O precis som förra året så var de precis det...sen blev det en tung förlust i matchen om tredje pris så det var inte lätt att försöka övertyga ett gäng deppiga 9-åringar om att en fjärdeplats innebar att de hade 16 andraklassare efter sig. En hel dag i solen ledde till årets första röda axlar och jag lär få slita hela sommaren för att få bort dessa linneränder ;-)


I morse väcktes jag av skönsång där jag låg o rävsov. Tänk att det forfarande är lika kul att fylla år fastän jag börjar närma mig 40 (några år, plural, kvar dock). Nån sovmorgon blev det tyvärr inte då det var dags att dra på sig gummistövlar och regnjacka och i ösregnet stå som värdar för storebrors fotbollssammandrag. Så eftersom det har varit full fart hela, hela helgen så känns det som om det skulle va skönt med en dag helg till. Men det är bara att gräva ner huvet och köra på, bara 4 veckor kvar till semestern :-D

//Sara

It´s Oscar-night!

I´m off to the (Enstaberga)Oscars!!



Läs allt om kvällens gala och stort bildreportage här på bloggen i helgen ;-)

//Sara

Morgonpromenad

Utanför huset stöter vi ihop med en klasskompis till storebror. En av tjejerna i klassen. Jag och lilleman går några meter bakom och iakttar hur ingen av de andra två tar initiativet att gå tillsammans till skolan, utan de håller några meters distans emellan sig. Det här får mig att fundera, är det för att hon är tjej? Inbillar mig att hade det varit en kille så hade de gått o pladdrat om Pokémon, fotbollscupen i helgen och ditt o datt. Storebror kanske har en crush *söt* eller så kanske det är så att de bara är två barn som råkar gå i samma klass, vad är det som säger att de vill gå tillsammans? Jag menar, jag går till jobbet varje dag. Skulle jag ta sällskap med en jobbarkompis bara för att vi råkar arbeta på samma ställe om det var så att vi stötte ihop på vägen...jo det skulle jag nog, och där är skillnaden mellan vuxna och barn.

På vägen hem från skolan går jag bakom några ungdomar i tidiga tonåren. Det är svårt att sätta åldrar på barn och ungdomar idag, de ser inte ut som jag gjorde i den åldern (o helt plötsligt känner jag mig urgammal ;-). Iaf, det som får mig att placera dem i tidiga tonåren är det tydliga målbrott som en av killarna hamnat i. Om bara några år är mina egna killar där, med långa armar, stora fötter, och hår överallt...usch vad tiden går fort...vill stanna här ett tag, här där de fortfarande faktiskt vill hålla sin mammas hand när de går till skolan.

//Sara

EN EXPLOSION!!

De senaste dagarnas sol, värme och skurar har gjort att hela världen har exploderat i en orgie av all världens gröna nyanser. Det här är den bästa tiden på året I LOVE IT!!

    

Killarna åt årets första, sura, rabarber och det verkar nästan som om vår lilla, taniga syrénhäck kommer att blomma för första gången :-)

 

//Sara


Naturrutan

Igår hade min pappa hittat tre små harungar i rabatten. Idag hittade vi två i samma rabatt. Hoppas, hoppas att nummer tre har gett sig ut på eget äventyr och inte blivit tagen av en uggla....Lilleman hade nog gärna adopterat dem annars :-)

 

När jag ikväll skulle gå upp på övervåningen så ser jag nåt som rör sig under studsmattan. Min första tanke var euuuu en råtta...men sen ser jag att det är en jättesöt igelkott. De är så goa med sin stora otympliga kropp och korta små ben som pinnar fram i en osannolik fart. Vet inte vem som blev mest rädd, igelkotten när jag kom med kameran, eller jag när han ryckte till och rullade ihop sig *s*
Följde tillsammans med barnen han upptäcksfärd i trädgården, genom staketet och in till grannen där han efter en genomgående undersökning av deras trädgårdsland försvann bakom vinbärsbuskarna.

  

O de va allt för dagens naturruta, over and out!

//Sara


Mitt nattäventyr.

Jag har beredskap i helgen. Det innebär att jag med en timmes varsel ska infinna mig på jobbet. Där börjar drömmen.
Jag har mitt i natten blivit inringd. När jag kommer till jobbet kommer jag på att jag planerat att åka till Thess och göra Linköping, hur kunde jag glömma det när jag blev tillfrågad om beredskapen? Kan man fråga sig, men jag ringer till Thess och säger att det kört ihop sig och att jag inte kommer kunna komma i helgen. När jag kommer till jobbet, som inte ser ut som jobbet utan en jättestor lagerlokal i korrugerad plåt, så är det fullt med folk och en hel massa bussar. Innanför dörrarna står flera teamchefer och delar ut kläder. Vid sidan om hittar jag några som jobbar på mitt kontor. Tydligen så är det totalt kabelhaveri och ALLA företagets anställda är inkallade för att laga det. Jag får mina kläder efter mycket om och men och hoppar på en buss. Vi åker, fast nu utgår vi från Norrköping, flera timmar. Sen är det lite suddigt....när allt klarnar igen så har vi blivit indelade i grupper om fyra. I min grupp är det jag, en äldre kvinna och två män. Männen känner varandra sedan tidigare, den ena är en riktig bully medan den andra är mjukare men lyder sin kompis minsta vink....efter äventyr på en rasande klippvägg gjord av sand och gräl kring gömda föremål med affektionsvärde så befinner vi oss allihop återigen i en stor lagerliknande lokal. In kommer fler och fler människor. Jag ser min mamma, men hon är sig inte riktigt lik, hon har blivit gammal. Jag ser även min morbror och mina mostrar, även de har blivit äldre. Min ena moster frågar efter sin dotter, jag har sett henne och säger att hon är sig lik, bara för att upptäcka att hon nu har blått hår. Den äldre kvinnan visar sig vara min egen mormor och det är nu det avslöjas att hela grejen är en täckmantel för en jättestor fest!!

Medan jag skriver detta kommer jag på att jag tidigare i natt drömt en annan dröm. Den innefattar mig i blått afrohår och aftonklänning, en bilresa med min bror där vi avverkar 13 mil på 40 min för att hinna fram till min farmors begravning där vi är de enda representanterna i vår familj.

Hm, nån som känner en drömtydare som kan hjälpa mig??

//Sara


let´s go on a rollercoster ride

känner mig fet, vill ha chokladbollar, irriterad, måste bli mer ego, sluta förvänta mig lika mycket av min omgivning som jag gör av mig själv, glad för det jag har, frustrerad på detsamma.....

humörsvängningar? YOU THINK!?

//Sara

Snyggaste mamman!

På vägen hem från storebrors fotbollssammandrag frågade mannen vad tränaren säger när de laddar inför match. Ni vet när de ropar "IFK!". Nu ska ni få höra, tränaren säger precis som man vet "vilka ska vinna?" o så. Men visste ni att han också säger "vilket lag har snyggast mammor?" *asg*

//Sara

Den är här!

I januari beställde vi en canvastavla av ett foto som jag tog när vi var i Italien förra sommaren. Idag, efter 4 månader, inte 6-7 veckor som utlovat, så kom sms:et att tavlan kommit till den lokala ICA-handlaren.
Balanserade hem den på cykeln, den var inte tung som tur e, packade upp den och mannen spikade den på plats. Blev så fint :-D



//Sara

Alliansen = Seansen?

I morse satt en jobbarkompis och läste tidningen ihop med sin 9-årige son. I tidningen är det en bild på Alliansen på väg ut på turné.

Sonen: Mamma, är du med där? (pekar på bilden)
Mamman:I alliansen?
Sonen: Ja, hette det inte det, som du var på?
Han funderar en stund men säger sen, nä det var ju seansen!



Alliansen=Seansen? Ja det kan inte alltid va lätt o veta *s*

//Sara


Aldrig mer!

Fick denna bild av Thess från nyår. Bilden är jättefin och vi e jätteglada, o jag e....JÄTTEFET!!! Denna bild ska upp på mitt kylskåp i avskräckande syfte. Aldrig mer vill jag ha denna form!



//Sara

Sköna maj välkommen till vår jord igen!

Efter att ha firat en till sällskapet traditionsenlig Valborg (utan brasa i år dock, pga regn) styrde vi under årets första majdag något slitna mot Ljungsbro för lite kvalitetstid med "Gudfamiljen".
Mätt i magen snörde jag på mig löparskorna och begav mig ut på en runda längs med ett av Sveriges vackraste stråk, den harmoniskt flytande Göta Kanal. Ett lätt vårregn i solen gjorde att jag när jag kom upp till kanalen möttes av denna vackra syn, ännu en anledning att älska detta landet:



//Sara


RSS 2.0